Uygulamalarımız

İmplant

İmplant vücut tarafından reddedilir mi?

Bazı organ nakillerinde olduğu gibi vücudun bunlara karşı antijen üretip reddetmesi mümkün değildir. İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan titanyum materyalinden yapılmıştır. İmplant bazı sebeplerle kemikle kaynaşamayıp düşebilir. Hekiminiz yerine yeniden implant

yerleştirecektir.

İmplantın ömrü ne kadardır?

Ağızda sorunsuz olarak 30 yıl kalan implantlar klinik olarak tespit edilmiştir.

Hangi marka implant daha iyidir?

Hastanın ağzına hangi tip ve yapıda implantın kullanılacağına hekim karar verir. Bazen aynı ağızda farklı markada implant kullanmak gerekebilir. Değişik marka ve farklı dizaynda implantlar mevcuttur. Tabi ki klinik takipleri uzun süreli olan implant markaları tercih edilmelidir.

Neden kaybedilmiş dişleri bir an önce yerine koymak önemlidir?

Bir dişinizi kaybettiğinizde hemen yanında yer alan diğer dişler kısa bir süre sonra hareket etmeye başlayacak ve kaybolan dişin yerine doğru kaymalar oluşacaktır. Bu durum özellikle ağızın yan ve arka bölgesinde yer alan dişlerde daha rahat oluşmaktadır. Bunun yanı sıra alt ve üst dişler çiğnemeyi gerçekleştirmek için birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Fakat dişlerden biri kaybolduğunda karşıt çenedeki aynı bölgedeki diş eksik kalan dişin yerine doğru uzamaya başlar.

Bu oluşumlar son derece önemli sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Dişler kaymaya, hareket etmeye

başladığında yukarı veya aşağıya doğru eğimlerinde de sapmalar oluşmaya başlar. Böyle bir durumda alt ve üst dişlerin birbirleriyle olan konumları ve açıları değişmeye başlayacaktır. Bazen çene eklemleri problemlerine ve ağrılara sebebiyette verebilmektedir. Kaymalara bağlı diğer bir olası sonuç ise dişlerin çene kemiğine 90 derece olması gereken konumlarında saplamalar oluşmasıdır. Normal çiğneme esnasında dişlerden çene kemiğine daha fazla bir basınç uygulanacaktır. Sonuçta çene kemiğinin o bölgelerinde kemik erimesine ve daha önceden sağlıklı olan dişlerinde kaybına sebep olabilmektedir.

Kemik grefti nedir?

Diş implantının başarısı, implantın yerleştirileceği yerde ne kadar kemik miktarı olduğuna bağlıdır. Kemiğin miktarında ve kalitesindeki azalma dişeti problemleri, enfeksiyon ya da travma gibi bir çok faktöre bağlıdır. Fakat bugünkü tekniklerle biz dişhekimleri kemiğin genişliğini ve yüksekliğini artırabiliriz.Bazı özel tekniklerle kemik yıkım bölgeleri ve anatomik boşluklar(sinüs gibi) doldururulur böylece implantın oturacağı yer hazırlanmış olur. Operasyondan önce klinik muayene ve röntgenleriniz değerlendirilerek kemik greftlerine ihtiyacınız olup olmayacağı söylenir. Bu çok

önemli bir konudur.

Kemik greftleri olarak genelde doğal, sentetik ya da ikisinin karışımı olan materyaller kullanılır. Genelde çok küçük miktarlarda ihtiyacımız olur. Hastaya yine operasyon öncesi yaklaşık ne kadar kullanılacağı ve fiyatı hakkında bilgi verilmelidir. Yapay ya da doğal kemik greftleri kemik miktarını artırmada kullanılan en güvenilir ve etkili yoldur.

İmplantı yerleştirirken ağrım olacak mı?

Diş implantları local anestezi altında çene kemiğine yerleştirilirler. Bu nedenle operasyon sırasında ağrı duymazsınız. Operasyondan 3-4 saat sonra anestezinin etkisi geçtiğinde ağrı hissedebilirsiniz.

Bu ağrı düzeyi kişiden kişiye değişebildiği gibi öyle dayanılmayacak ağrılar şeklinde değildir. Tabi bu ağrıları azaltmak için doktorunuz size ağrı kesici yazacaktır.

İmplantların yerleştirilmesi için uygulanan tedavi aşamaları nelerdir?

İmplant tedavileri iki aşamadan oluşur. Cerrahi aşaması ve üst yapı aşaması. İmplantlar cerrahi ile yerleştirildikten sonra ortalama 2 ila 4 ay beklenir.

Bu bekleme süresi “osteointegrasyon” denilen implantın çene kemiğiyle biyolojik olarak kaynaşması için gerekli olan süredir. Bu süre geçtikten sonra ikinci aşama olan üst yapım aşaması ise ortalama bir haftada tamamlanır.

Kimler dental implant kullanamazlar?

Ağız hijyeni iyi olmayan, dişlerini fırçalamayan, kemik yapımını bekleyemeyecek kadar sabırsız ve implant tedavisinin önemini anlamayan hastalara implant tavsiye edilmez.

Bunun dışında bazı sistemik rahatsızlıkları olan kontrol altına alınamayan şeker hastalığı olanlarda ,çok fazla alkol ve sigara kullananlara ,hamilelere, hemofili hastalarına implant yapılmaz. Ayrıca kemik gelişimini tamamlamamış çocuklarda da implant yapılmaz.

Kan pıhtılaşma bozukluğu olan kişiler, çok uzun yıllar kortizon almış ve halen almaya devam edenler implant yaptıramazlar. Önceden çok büyük miktarda kemik kaybı olan kişilerde de implant yapılamıyordu. Ancak günümüzde KEMİK GREFTLERİ ile çene kemiği implanta uygun hale

getirilerek implant uygulaması yapılabiliyor.

İmplantlarımın bakımı için nelere dikkat edeceğim?

Öncelikle ağız hijyeniniz çok önemlidir. Nasıl ki doğal dişleriniz için önemli olduğu gibi. Aksi takdirde doğal dişlerinizi kaybettiğiniz gibi implantlarınızı da kaybedersiniz. İmplantlarınıza, kendi dişlerinize ve

dişetlerinize titiz bir firçalama yapmazsanız bakteriyel atak sonucu dişetlerinizde şişlik, kızarıklık, kanamalar başlar. Bunu kemik erimesi takip eder ve implant kaybına kadar yıkımlar devam eder.

Ağzınızda implantların yanında kendi dişleriniz varsa, dişlerinizde de en başta çürük ve dişeti problemleri oluşur onları da kaybedersiniz.

Zaten siz implant yaptırmaya karar vermiş bir kişi olarak, kendinize verdiğiniz önem ve bilinç düzeyinizle hijyen konusunu rahatlıkla başarabileceksiniz demektir.

Doktorunuz tarafından verilecek ufak bir eğitimle ve rutin kontrollerle sorunsuz bir implant hastası olacağınızı tahmin ediyoruz. Bir diğer önemli konu ise sigaradır. Özellikle operasyondan sonra iyileşmeyi olumsuz yönde etkileyeceğinden sigara içmemeniz gereklidir.

Niçin diş implantları?

Diş implantları yerleştirildiği bölgedeki kemik dokusu, çiğneme fonksiyonuna katkıda bulunduğu için o bölgedeki kemik kaybı önlenir. Bu ne demektir? Normalda bir dişiniz çekildiğinde çekilen bölgedeki kemik dokularında erime olur. Bu istemediğimiz bir fizyolojik erimedir. Şayet diş çekildikten hemen sonra o bölgeye implant uygulanırsa bu kemik kaybı oluşmaz. Böylece o bölgede kemik kaybı olmadığı için dişeti çekilmesi de görülmez ve estetik olarak çok daha mükemmel sonuçlar oluşur.

Çekim bölgesindeki kemiğin miktarını koruyan implanttan başka herhangi seçenek yoktur. İmplantın en büyük özelliklerinden biri ise bitişik dişlerde hiçbir işlem yapılmamasıdır. Normalde size sabit bir köprü yapılırken boşluğa komşu iki dişiniz de kesilmek zorundadır. İmplantlar sadece çekim boşluklarına yapılır ve yan iki dişe hiç dokunulmaz

İmplant Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim?

İmplant operasyonu sonrasında yara yeri dikişli olacağı için implantlı bölgeyi rahat kullanamazsınız. Bazen dikişsiz implant operasyonları da yapılıyor, böyle durumlarda da o bölgeyi kullanmamanız gerekir.

Operasyon sonrası doktorunuz size bazı ilaçlar verecektir. Onları düzenli olarak kullanmak, yara bölgesini özel fırçalarla temizlemek size ait olan bakımlardır. Buz kompresi de şişmeyi engelleyecektir. Operasyon bölgesi için temin etmeniz gereken özel fırçaları doktorunuz size yazacaktır. Yara yerini fırçalamaya ertesi gün, hekiminizin önerdiği şekilde başlarsınız.

Bazen dişeti yapısından dolayı dikiş yerlerinde istenmeyen dokular, kapanmayan kısımlar iyileşme süresince görülebilir. Kontroller sırasında o bölgelere basit müdahalelerde bulunulabilir.

1 hafta sonra dikişleriniz alınır ve 3-4 ay kadar implant üstüne diş yapmak için beklenir.

İmplantı her diş hekimi yapabilir mi?

İmplant uygulaması cerrahi bir konudur. Uygun ekipman vecerrahi disiplinler gerektirir, dolayısıyla bu konuda uzmanlaşmış çene cerrahları tarafından uygulanmalıdır. Çünkü; konuyla ilgili hertürlü donanuma ve tecrübeyesahiptirler

İmplant yaptırmak istediğinizde değerlendirmeniz gereken diğer bir konu ise sterilizasyonun tam sağlanmasıdır. Başarılı bir ekiple ve steril bir ortamda yaptıracağınız implantları çok uzun yıllar kullanacağınızdan kuşkunuz olmasın.

Çene kemiği çok erimiş olanlarda implant yapılabilir mi?

İmplant yerleştirilecek bölgede çene kemiğinizin zayıf ise bu kısımlara yapay kemik tozları (kemik greftleri) yığılır.

Bu yapay kemik zerrecikleri ortalama 6 ay içinde gerçek yapıda kemiğe dönüşür. Ayrıca ağzın başka bir bölgesinden alınacak kemik parçası implant yapılacak çene bölgesine konularak da kemik güçlendirilebilir.

 

Uygulamalar Menü
Son Haberler
©2016 - Özel Adana Akademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi